Gelişimsel Değerlendirme ve Önemi

En değerlilerimiz çocuklarımıza, herhangi bir rahatsızlığı kondurmak hiç kolay değil. Çocuklarımızda basit bir öksürük bile kabuslarımız olurken, iletişim sorunlarını ya da gelişimsel gecikmeleri fark etmek ve bunun için harekete geçmek çok zor olabiliyor. Bu sebeple, endişeli bir ebeveynin “çocuğum adına yeteri kadar tepki vermiyor” deyişine kulak vermek gerekiyor.

Böyle durumlarda aile ile yüz yüze görüşmeyi ve çocuğun hikayesini aileden dinlemeyi çok faydalı buluyorum. Çünkü bu konuşmalarda, ailenin daha önce dikkatini çekmeyen ya da ilk etapta bir profesyonel ile paylaşmaya değer görmediği bilgiler ortaya çıkıyor. Genellikle de bu bilgiler bizler için, gerekliyse ilerleyen süreçteki eğitimlerimiz için, oldukça faydalı oluyor. Örneğin, evde saç kurutma makinasının sesinden tedirgin olan bir çocukla, aşırı coşkulu konuşmamaya, ani sesler çıkarmamaya özen gösteriyorum başlangıçta. Aynı şekilde, babası da şeftaliye dokunamayan bir çocuğun (bu nedenle önemsenmeyen bilgi), şeftaliye dokunamaması bütün tablo düşüldüğünde biz profesyoneller için oldukça önemli bir bilgiye dönüşüyor.

Aileler için en anlaşılabilir işaret konuşma gecikmesi olsa da, genelde aileler çocuklarının iletişim isteksizliğini daha önceden hissedebiliyorlar. İşte bu hisse kulak veren ailelerin yapması gereken, hemen bir profesyonele başvurarak gelişimsel değerlendirme talep etmek. Çocuğunuzun 3 kübü üst üste koyup koyamaması değil yalnızca, değerlendirilmesi gereken. İletişim istekleri, iletişim yolları, kendini sakinleştirme becerileri…

Unutmayın ki, kapsamlı bir gelişimsel değerlendirme daha yolun çok başındayken, bize çok zaman kazandırabilir.