Çocuklar yaşadıkları sorunları ifade etmede veya anlamlandırmada güçlük çekebilirler. Bu nedenle karşılıklı konuşmaya dayalı terapi yöntemleri yerine oyun terapisinin kullanımı çocuklar ile çalışan uzmanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Nitekim oyun çocuğun yaşadıklarını ve çevresini nasıl algıladığını gösteren iletişim aracıdır.
Oyun terapisi 3 ile 12 yaş arası çocuklara uygulanmakta ve ortalama 12-20 seans içinde sonuçlanmaktadır. Seanslar yaklaşık olarak 50 dk sürmektedir. Oyun odası belli oyun, resim ve el işi materyalleri kullanılarak düzenlenmektedir. Çocuk istediği materyalleri kullanarak terapisti istediği oyuna veya aktiviteye yönlendirmekte, terapist de ona eşlik etmektedir.
Oyun terapisti, çocuk ile onun koşulsuz olarak kabul edildiğini ve güvende olduğunu hissetmesini sağlayan samimi bir ilişki kurmaktadır. Böylece çocuk deneyimlerini, duygularını ve düşüncelerini oyun yoluyla ifade etme ve iç dünyasını keşfetme şansı yakalamaktadır. Terapist sistemli bir şekilde çocuğun deneyim, duygu ve düşüncelerini yakalayarak ona yansıtmakta ve bunlara yönelik farkındalık kazanmasına destek olmaktadır. Böylelikle çocuğun başa çıkamadığı sorunlarıyla yüzleşmesine, onları anlamlandırmasına ve çözüm yolları geliştirmesine yardım etmektedir.